Geschiedenis van Lagerwey

Het was in 1972 dat de toen 18-jarige student Henk Lagerweij de kracht van de wind ervoer. Na een novemberstorm lag een groot deel van het bos in de buurt van Kootwijk plat. “Ik dacht toen bij mezelf, wat een kracht zit er in de wind, zou ik die niet kunnen gebruiken?” De nieuwsgierige HTS’er schaafde wieken uit twee planken, verbond ze aan een generatortje en monteerde dat op een van de gevallen boomstammen uit het bos. De generator koppelde hij aan de meterkast en zie daar, de meter liep terug. “Dat was het moment dat ik werd gegrepen door het windvirus.”

Henk’s eerste windmolen hield het ongeveer drie uur vol en viel toen uit elkaar, maar had bewezen wat er mogelijk is met de kracht van de wind.

Oliecrisis helpt windenergie in het zadel

Een tijdje gebeurde er niet zoveel met het idee van Henk. Wel werden er als hobby diverse prototypes gebouwd. Windenergie was heel onrendabel omdat de energieprijzen laag waren. Pas met de tweede oliecrisis in 1979 werden de energieprijzen zo hoog dat windenergie interessant werd. Henk ontwikkelde zijn eerste Lagerweij 35 kW windturbine, samen met zijn zwager Gijs van de Loenhorst, de LW10/35. In 1979 richtte hij Lagerweij van der Loenhorst op. Meer dan 60 van deze modellen werden er verkocht en geplaatst.

Neerlands trots

De effecten van de oliecrisis ebten weg. De olieprijzen daalden en een kWh uit gas, wat de olieprijs volgt, werd steeds goedkoper. Windenergie kon daar niet mee concurreren op prijs. De markt voor windenergie viel daardoor weg en Lagerweij ging failliet.

Crowdfunding voor windenergie

Gelukkig had Henk een heel goed netwerk opgebouwd in de afgelopen jaren. De mensen vertrouwden op hem en zijn techniek. Henk kreeg van de bank een week de tijd op 160.000 gulden op te halen, dan zou hij een doorstart kunnen maken. Dit was de start van waarschijnlijk een van de eerst crowdfunding acties voor windenergie. Henk stapte in zijn auto en ging zijn klanten langs. Die vertrouwden hem en de Lagerwey techniek zo, dat hij binnen een week de 160.000 gulden bij elkaar had. Lagerwey maakte daarop een doorstart.

In 1986,  het jaar van de Tjernobyl ramp, introduceert Lagerwey een tweebladige turbine van 75 kW. Deze turbine en zijn opvolger uit 1990 werden erg populair bij boeren en zijn nog steeds overal in Nederland te zien.

De grootte van de turbines werd verder opgevoerd en Henk Lagerweij stapt over naar direct drive technologie. Bij direct drive wordt de tandwielkast vervangen door permanente magneten waardoor en er minder bewegende onderdelen in de turbine aanwezig zijn. In 1996 is de 750 kW-turbine van een grootte die ook interessant is voor energiebedrijven. Lagerweij boekt verkoopsuccessen in India en Japan.

Risico’s

Maar toch gaat Lagerwey wederom failliet, ditmaal in 2003. De belangrijkste oorzaak is een wetswijziging in de Nederlandse thuismarkt (waardoor de basis onder het bedrijf voor een deel wegviel) en tegelijkertijd een grote sprong in de technologie. Lagerwey zag zich gedwongen risicovolle opdrachten te accepteren. Een niet betalende partij gaf het bedrijf het laatste zetje. Dat kunnen zelfs de verkoopsuccessen in India en Japan niet voorkomen. Maar ook na dit faillissement zit Henk Lagerweij niet bij de pakken neer. Hij gaat door.

Samen met drie compagnons, Aart van de Pol, Andre Pubanz en Albert Waaijenberg, richt Henk Lagerweij in 2006 Lagerwey Wind op (tegenwoordig Lagerwey). Het bedrijf brengt een nieuwe 2MW windturbine op de markt die zeer succesvol is. Daarna volgen de ontwikkeling zich snel op. In 2009 werd deze machine opgevolgd door een 2,6MW turbine en in 2017 werd het eerste prototype van de LP4 reeks geïnstalleerd. Een 4.5MW machine met een rotordiameter van 136 meter, de L136.

Tussen 2015 en 2017 werd duidelijk dat de kosten van windturbines stevig onder druk kwamen te staan. Schaalgrootte is essentieel om competitief te blijven. Om verdere ontwikkeling van het LP4 platform te bewerkstelligen heeft Lagerwey besloten om 2018 te gaan samenwerken met Enercon. Onder de vlag van Enercon ontwikkeld Lagerwey nu het EP5 platform en een klimmende kraan geschikt om dit platform te kunnen hijsen, de LCC140

Chronologie

∆ 2018 Strategisch Partnerschap met Enercon

∆ 2017 Licence agreement met NovaWind, Joint Venture Red Wind opgezet

∆ 2015 nieuwe CEO en CFO versterken het MT

∆ 2014  Nieuwe investeringsovereenkomst maakt duurzame groei Lagerwey mogelijk

∆ 2013 Lagerwey betreedt de Finse markt met de L100-2.5 MW op een 135 meter Modulaire Stalen Mast

∆ 2011 Introductie van de L100-2.5 MW

∆ 2010 Introductie van de L93-2.6 MW

∆ 2009 Succesvolle installatie van de L82-2 MW prototype

∆ 2007 Nieuw direct drive platform L82 gestart

∆ 2006 Oprichting van  Lagerwey Wind BV

∆ 2002 Introductie van de LW72-2000 kW

∆ 1995 Introductie van de eerste Direct Drive turbine, deLW50-750 kW

∆ 1985 Introductie van de LW18-80 kW

∆ 1979 Henk Lagerweij bouwt een 20 kW windturbine in Nederland

Foto’s

Geschiedenis van Lagerwey