Climbing Crane – LCC140

De Climbing Crane van Lagerwey is ’s werelds eerste zelfstandig klimmende kraan voor de bouw van windturbines.

De kraan is bedacht en ontwikkeld door Lagerwey om steeds hogere windturbines te kunnen bouwen op gebruikelijke maar zeker ook op wat meer uitdagende locaties. De beperkte omvang, het eenvoudige transport en de snelle opbouwtijd van de kraan leveren vele voordelen op voor de bouw van windturbines.

Daarnaast is er voor de inzet van de LCC140 een flink kleinere permanente kraanopstelplaats nodig ten opzichte van het gebruik van conventionele kraantypes.

Transport11 vrachtwagens
Gewicht totaal270 ton
Opbouwtijd
Afbouwtijd
Eén werkdag
Eén werkdag
Afmetingen mast
Afmetingen giek
33 meter
46 meter
Bereik giek32 meter
Max. hijsgewicht140 ton
Permanente Kraanopstelplaatsca. 500m2 (locatie afhankelijk)
Design & CertificeringCE (EN13001) & TUV Type Examination
A multitude of Safety, Electrical, Hydraulic and various other EN norms are applied
BedieningRadiografisch and/or from computer
Hulpkraan400 ton, afhankelijk van situatie

Eenvoudig transport

Door de beperkte omvang en het relatief lage gewicht van de
Climbing Crane vervoert Lagerwey deze aan op 11 trailers.

Op de bouwlocatie hoeven de wegen in de meeste gevallen niet te worden verzwaard
voor het transport van de Climbing Crane. Er kan worden volstaan met de reguliere eisen voor transport van windturbine componenten.

Kleine permanente kraanopstelplaats

Een ander voordeel is dat de Climbing Crane een relatief beperkte permanente kraanopstelplaats nodig heeft. Afhankelijk van de lokale situatie kan een permanente kraanopstelplaats van circa 500m2 volstaan.
Hierdoor worden op de bouwsite vele kostbare vierkante meters bespaard. Daarnaast hoeft de permanente kraanopstelplaats niet te worden onderheid. De Climbing Crane maakt daardoor locaties bereikbaar waar grote reguliere kranen niet kunnen opereren of waar de kosten voor de inzet van reguliere kranen te hoog zijn.

Snelle opbouwtijd

De op- en afbouw van de Climbing Crane is eenvoudig en neemt relatief weinig tijd in beslag. Binnen een dag is de kraan operationeel en kunnen de hijswerkzaamheden starten.
Door de korte op- en afbouwtijd én vanwege het transport op gewone vrachtwagens kan de kraan eenvoudig en snel op de bouwlocatie getransporteerd worden.

Veiliger hijsen

De connectie van de Climbing Crane met de toren vermindert de kans op instabiliteit van de kraan bij hijswerkzaamheden. Dit maakt het werken met de Climbing Crane veiliger.
De voor de LCC140 speciaal ontwikkelde “Blade-beam” maakt het mogelijk om bladen te hijsen zonder gebruik te moeten maken van stuurlijnen. Dit maakt het hijsen van de bladen veel beheersbaarder en ook mogelijk op kleine locaties waar het gebruik van stuurlijnen niet mogelijk is.

Modulaire stalen toren

De Climbing Crane klimt via de skids die bevestigd zijn aan de kraan. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de structuur van de toren en wel als volgt:

Verder zijn de “armen” nodig om het gewicht van de kraan en de hijslasten op de gewenste wijze over de toren te verdelen.

Kosten

Uiteraard kunnen wij onze windturbines ook met reguliere hijskranen bouwen. Elk windproject en elke windlocatie is uniek en kent zijn eigen uitdagingen.
Vuistregel is echter wel; hoe hoger de turbine, hoe meer voordeel de Climbing Crane u oplevert op zowel kraankosten als de kosten voor de permanente kraanopstelplaats.

Impressie